Кратка история за град Сливен


Сливен - Панорамна снимка

Град Сливен е разположен в подножието на южните склонове на Сливенската планина (връх Българка — 1181 м), от която започва Източна Стара планина. Северно от града е разположен природният парк "Сините камъни", който обхваща близо единадесет хиляди и петстотин хектара от Сливенския Балкан, известен под името Карандила.

sliven сливен

Сливен Karandila SlivenИмето на града произхожда от разположението му – при сливането на равнината с планината, а също и на трите реки Асеновска, Селишка и Новоселска. По време на периода на българското Възраждане Сливен става известен като “градът на 100-те войводи” – Индже, Злати, Кара Съби, Радой, Христо, Конда, Хаджи Димитър, Панайот Хитов, Таню Войвода и много други.

 

Старият бряст, който расте в центъра на гр. Сливен е дърво от вида Ulmus kampestris (полски бряст) и е на около 1000 години. Обявено за защитен обект, който се охранява от държавата, той е остатък от Великата българска гора (Silva Magna Bulgarica), която се е простирала от Родопите до Черно море. Около 20 такива бряста са

Sliven ot Karandila

останали в село Самуилово, на 7 км. от Сливен. Всички са обявени за защитени обекти и се полагат грижи за тяхното опазване. Според поверието Старият бряст бил използван от османските турци за обесване на заловени хайдути.

В близост до Сливен се намират Сливенските минерални бани, водата на които е полезна за лекуване на стомашно-чревни и жлъчно-чернодробни заболявания, както и на болести на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система. Предстои да бъде изготвен подробен устройствен план на курорта заради засиления инвеститорски интерес. За Сливен е характерен падащият вятър бора, който духа при по-ниски температури в Северна България.

Сливен отстои на 280 км източно от столицата София, на 100 км от Бургас — най-голямото търговско пристанище в България, на 130 км от границите с Република Гърция и Република Турция.

 

54-Sliven-kasta_H.D._1Sliven_Hadji_Dimitar

Къща-музей "Хаджи Димитър" се намира в югозападната част на града и представлява комплекс от няколко сгради, реставрирани през различни времеви периоди.

Комплексът включва родната къща на Хаджи Димитър, с нейния интериор, ханът и селскостопански помещения към къщата.

 

 

Крепост "Туида" - Туида е ранновизантийска и средновековна крепост, чиито останки са разположени на хълма Хисарлъка в североизточната част  на Сливен, от който се открива неповторима гледка към величествените "Сини камъни" и към града (хълмът се намира до кв. Ново село). Тя е част от укрепителната старопланинска система, имала изключително важна роля за отбраната на Римската империя, по-късно и на ранната Византийска империя, а така също и за средновековната българска държава. След известно прекъсване, археологическите разкопки на крепостта започват отново през 2004 г. Целта им е окончателното проучване и консервация на архитектурно-археологическите паметници, експонирането на крепостта с оглед на превръщането ѝ в една от забележителните туристически атракции на града.

Стадион "Хаджи Димитър" Стадион "Хаджи Димитър" (общинска собственост) е мултифункционален стадион, намиращ се в Сливен. Построен е през 50-те години на 20-ти век и има капацитет 9 000 седящи места и размери 105 м дължина / 68 м ширина.

Читалищна библиотека "Зора" има дългогодишна история и в нея се съхранява най- старата книга в Сливен, датирана от началото на турското робство за българите. На първата и страница е записано "OPERVM/“ARISTOTELIS" TOM VSII/ LIRORVMAPI", а най-отдолу скромно е отбелязана годината 1597. Книгата е печатана 200 години след падането на България под турско робство, и възрастта и е 410 години. По това време в България цари мрак, безпросветност и тотална хегемония на чужда вяра, чужда култура, морал и порядки. Интересен факт е, че тази книга е издадена само 141 години след Гутенберговата библия. Притежателят на старината е неизвестен. Има предположение, че тя е от колекцията на д-р Иван Селимински или някой друг от възрожденците, които са дарили всичките си архиви на читалищна библиотека „Зора“. Подвързията и е от тънка, добре обработена агнешка кожа, която удивително прилича на старите папируси, върху които хората са пишели някога. Страниците са на брой около 1500 и са ръчно изработени от хартия, която и до днес се е запазила.

 

Музеи и галерии

376px-Reconstruction-of-neolithic-loom

Национален музей на текстилната индустрия

800px-Dobri-Chintulov-house-entrance

Къща-музей "Добри Чинтулов"

800px-19-20th-century-lifstile-museum

Къща-музей на сливенския градски бит от XIX век

800px-Textile-factory-Sliven

Музей "Сливенски затвор"


галерия

Художествена галерия "Димитър Добрович"

Saint-Dimitrius-church-in-Sliven

Катедрален храм "Св. Димитър" в Сливен

Hadji_Dimitur

Бюст на войводата Хаджи Димитър, къща-музей "Хаджи Димитър", Сливен